Hogyan válasszak Notebookot?!

Mire is kell a legjobban figyelni?!

Nehéz kérdés a fenti téma részletezése, mivel mindenkinek meg van az a feladat amire a noteszgépét Notebook választás elgondolkodtató használni szeretné. Nem mindegy, hogy általános irodai munkára, grafikára vagy játékra szeretnénk a számítógépünket használni. Az sem mindegy, hogy mekkora, milyen méretű kijelzővel rendelkezik, hisz ez a méretét és ezáltal a súlyát is befolyásolni fogja. Nem mindegy, hogy mekkora az akkumulátora, ennek kapacitása, hiszen ez a súlyra és üzemidőre is kihatással lehet.Laptopok kiválasztása Egyszóval igen sok tényezőt figyelembe kell venni egy új noteszgép kiválasztásánál.

Vállalkozásunk 20 éve foglalkozik IT támogatással, rendszergazda szolgáltatással, szervizeléssel, hálózatok karbantartásával, építésével. Ezért szeretnék most segítségedre lenni és az én szemszögömből leírom, hogy mire figyelek mikor valaki részére ajánlok egy új „munkatársat”, hiszen nap mint nap együtt fogtok dolgozni és ha jól választod ki, sokáig hűséges társad lesz és szolgálni fog nap mint nap. Nem célom minden esetet számba venni, viszont pár gyakrabban választott típus kiválasztásához a leírtak segítséget nyújthatnak.

Szóval, A hétköznapi irodai felhasználásra szánt gépeknél lényeges a jó minőségű kijelző, mivel sokat fogja tulajdonosa nézni és nem elhanyagolható, hogy szemét a kijelző kímélje és a tulajdonosnak ne úgy kelljen esténként hazaérkeznie, hogy a szeme vöröslik. Ebben az esetben nem szükséges a leggyorsabb CPU megvétele a notebookba és a legtöbb, legnagyobb memória sem cél. Viszont a tartósság szempont lehet. Így mérlegelni kell, hogy inkább drágább és tartósabb elemekből összeállított notebookot veszünk, vagy maradunk az olcsóbb, de otthoni felhasználásra szánt eszközöknél. Előbbinek a hardverösszetevőit a gyártó tartósabb és több üzemórát bíró részegységekből szereli össze, így az tovább lesz üzemeltethető. Fontos a házon lévő portok, perifériák csatlakoztathatósága, nehogy később több esetenként drága utólagos kiegészítőként megvásárolható konvertert is be kelljen szereznünk. A videókártya teljesítménye sem preferált ebben az esetben mivel már az összes gyártó e célra optimalizálja ezeket, akkor kell erre figyelni, ha másra (pl: DTP) is szeretnénk használni a laptopunkat.

Minden esetben érdemes a CPU teljesítményét ellenőrizni,Notebook választás elgondolkodtató és megnézni, hogy az általunk választani kívánt egység milyen teljesítménnyel rendelkezik, esetleg egy hasonló olcsóbbal összehasonlítani, mivel esetenként árban igen nagy a különbség viszont sebességben nem sokat lehet nyerni. Erre egy kiváló oldal a CPU Benchmark oldala . Notebookok

Mindenkinek szoktam ajánlani akár már belépő szintű gépeknél is, hogy a háttértárat ne hagyományos HDD- vel, hanem SSD-vel szerelten vásárolják. Akár még annak rovására is, hogy a háttértár így kisebb lesz. Higgyék el megéri! Sok esetben mikor szervizelünk egy gépet, és a tulajdonosa lassúságra panaszkodik nem is az adott gép teljesítménye kicsi, hanem a háttértár lassú, így a processzor arra vár, hogy a gép kiírja a háttértárra a szükséges outputokat és vár és vár… Ezért érezzük lassúnak a gépünket!

Lépjünk tovább egy esetenként grafikai munkára is használt notebook kiválasztására. Egy vállalkozás életében előbb-utóbb biztosan szembe kerülünk azzal a tényezővel, hogy reklámozni szeretnénk vállalkozásunkat. Ebben az esetben grafikai programokat is használnunk kell, amihez viszont nem mindegy milyen sebességű és video megjelenítésére képes grafikus kártyával rendelkezünk. Ebben az esetben a processzor sebessége, a RAM mérete mellett a video vezérlő kártya is fontos. Ez utóbbit ebben az esetben én mindig dedikált egységként ajánlom (az azt jelenti, hogy ez egy külön chip, vagy akár vezérlőkártya) látja el ezeket a feladatokat. Összegezve ebben az esetben a RAM, CPU, VGA, háttértár sebessége is egyaránt fontos. Ebben az esetben, ha van rá lehetőségünk, akkor szerezzünk be egy külső monitort is, hiszen a notebook csak notebook, így nem is rendelkezhet akkora megjelenítésre képes kijelzővel, mint ami e célra optimális lehet.

Otthoni vagy játék célra választott gépeknél azonos, hogy nem üzleti célra fogjuk használni. A lényeges különbség, hogy míg a játék céljára vásárolt gépeknél a „mindent bele” célkitűzés számít, tehát itt – a grafikai munkaállomásokhoz hasonlóan – fontos a RAM, CPU, háttértár és a dedikált videokártya egyaránt, bár itt is ellenőrizzük a részegységeket a CPUbenchmark, vagy a Videobenchmark oldalak egyikén. Így ezt most tovább nem részletezem.

Az otthoni laptopoknál (akár HomeOffice, akár az Online oktatási céllal vásárolt) is fontos szempont az optimális eszköz kiválasztása. Nagy általánosságban elmondható, hogy 8G RAM, 250G SSD (érdemes beruházni szilárdtest-meghajtóba – a miértjét későbbiekben részletesen is bemutatom), i3 esetleg i5 CPU (ezt szintén érdemes a fenti linken ellenőrizni), nem szükséges dedikált videókártya egyes speciális esetek kivételével. Ezek a részegységek korábban cserélhetőek voltak a notebookokban, de manapság már az alaplapra vannak integrálva így már utólag nem cserélhetőek, (CPU, VGA) így érdemes alaposan megfontolni.

Ahogy korábban említettem kicsit részletesebben írok Notebook választás elgondolkodtatóaz SSD-k jelentőségéről akár üzleti akár otthoni célra szánt notebookról van szó. Hdd vs SSDNos, ami gyakorlati szempontból fontos, hogy korábban a hibák nagy részét az okozta, hogy a notebookokat nem állították le megfelelően, csak mondjuk becsukták ezeket és így szállították. Fontos megemlíteni, hogy a felhasználók nagy többsége Windows operációs rendszert használ, ami a fenti fedél lehajtásnál alap állapotban a gépet alvó állapotba helyezi. Ami nem azonos a kikapcsolt állapottal. Ebben az esetben a HDD sérülékeny marad a rázkódásra, ütődésre (a részletekbe most nem mennék bele). Ebből fakadó HDD cserék igen gyakoriak voltak és gyakoriak most is. Ezt teljesen kiküszöböli az SSD, hisz nincs benne mozgó alkatrész, ennek következménye az is, hogy lényegesen gyorsabb, mint egy HDD. Hátránya viszont a kisebb élettartam és a fajlagosan drágább beszerzési költség. Igaz az élettartam és méret az idő haladtával és a folyamatos fejlesztésekkel egyre nő. A fenti képre, vagy ezen a linken elérhető lista alapján ellenőrizhetjük az ssd sebességét paramétereit.

Remélem tudtam a fenti pár sorban segíteni a döntésben. Természetesen a fenti sorok nem teljesek és nem is örök érvényűek az idő múlásával módosításra szorulnak. Ha esetleg további kérdése lenne, vagy igénybe venné másban is szolgáltatásainkat kérem keressen minket telefonon: 06 30 273-8947. További elérhetőségeinket megtalálja a weboldalunkon: www.capitalnet.hu