Az Otthoni WiFI és Internet problémákról !

Mire is gondolunk?!

Egy széles sávú technológiákkal foglalkozó piackutató vállalat vizsgálatai a szerint átlagosan negyvenkét százalékkal lassabb a letöltés sebessége azokban az otthonokban, ahol wifit használnak, mint ahol vezetékes internetet. Ezt sokszor csupán az okozza, hogy a wifi jelet zavarja a környező többi vezeték nélkül hálózat, eszköz. Ez nem csak a saját, hanem a szomszéd/ok kapcsolatát is befolyásolja, csökkenti azok adatátviteli sebességét. A képre kattintva ellenőrizhetjük az NMHH sebességtesztjével a le, illetve feltöltési sebességünket.
Ez a link a hatóság által üzemeltetett hivatalos eredményről ad tájékoztatást: NMHH_sebességmérés

Otthoni wifije bárkinek lehet, az internetelérés vezeték nélküli megosztását lehetővé tevő routert már tízezer forintért megvehetjük. Bekapcsolását követően az egész lakásban elérhető az Internet, még akkor is, ha a laptopot a konyhába visszük magunkkal. Az olcsó, egyszerűen létesíthető vezeték nélküli hálózatok azonban nagyon érzékenyek a zavarásra. Illetve az előző pár sor nem minden nemében igaz. Mivel a falak vastagsága, az üvegre tett fólia, vagy akár az egyéb rádiójellel kommunikáló eszközök is befolyásolhatják a sebességet, jelszintet.

Mit kell tenni, ha szeretném kihasználni az eszközöm wifi lehetőségeit?

Mi zavarja általában a wifit? A legtöbb hálózat a 2,4 gigahertzes frekvencián működik, de lehetőség van 5Ghz használatára is. Wifi hálózatok feltérképezéseBár a 2,4 GHz-es hálózaton belül lehetséges további csatornákat állítani a routereken, de ez maximálisan Wifi hálózatok feltérképezése (jelzavarás nélkül) 3 db lehet. Ha saját wifinket szeretnénk zökkenőmentesen működtetni, beállítása előtt célszerű leellenőrizni, hogy a szomszéd wifik többsége melyik csatornán forgalmaz, és szándékosan elkerülni annak használatát. Ha ez nem lehetséges, akkor azt a csatornát érdemes választani, ahol a legkisebb a jelzavar és a „szomszéd” a legtávolabb van. Ha van rá lehetőségünk akkor használjunk 5GHz-es eszközt, mivel itt lényegesen több a rendelkezésre álló csatorna, így csökken a zavarási tényező. Igaz itt a vevőnek is képesnek kell lennie az 5GHz-es-csatornát használni, illetve a hatótáv is csökkenhet. De előny, hogy az átviteli sebesség ugrásszerűen megnő.

Azt is jó tudni, hogy a Wifik által használt frekvencia nem engedélyköteles, így a hírközlési hatóság sem tud segíteni, ha a közeli hálózatok zavarják egymást. Bár egyes eszközök képesek már használni az engedélyköteles frekvenciákat és nagyobb teljesítménnyel sugározni. Ami nem mindig abban jelentkezik, hogy a hatóság kopogtat az ajtónkon, hanem hogy a családon belül megnő a fejfájással töltött napok száma.

Amennyiben Ön is hasonló problémákkal szembesül, és nem talál megoldást, keressen minket! Vállalkozásunk szakemberei fel vannak készülve a hasonló problémákra és segítséget tudnak nyújtani az Ön számára is. Fenti elérhetőségeinken kapcsolatba tud lépni kollégáinkkal, vagy a +36 30 273-8947-es mobilszámon.